follow

saya tak harap awak rindukan saya tapi saya harap awak tak lupakan saya ^_^ just follow my blog..thankzz :))

Wednesday

wahai hati

...Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita pada penghargaan dan pemberian cinta diharapkan berasal dari hati kita yang paling dalam. Belajar untuk mencintai dan menikmati betapa kita dicintai tapi jangan pernah mengharapkan orang lain untuk mencintai kita seperti kita mencintai dia. Berilah cinta tanpa meminta balasan dan kita akan menemui cinta yang jauh lebih indah. Aku tidak berharap untuk menjadi orang terpenting dalam hidupmu. Kerana aku tahu itu permintaan yang terlalu besar bagimu. Aku hanya berharap suatu saat nanti, bila kau melihatku, kau akan tersenyum dan berkata, “Dialah Org Yg Sering Memerhati dn Mengambil Berat Akan Diri ku Satu Ketika Dulu'.. Ombak menyukai jejak kakimu yang terlukis jelas di pasir. Mendekap jejakmu seakan tak lepas, membasahi langkahmu, bagai tetes butir airmata yang meninggalkan riak di bulu matamu. Aku termangu beberapa saat, mengenangmu dalam renjana.
Rindu bagaikan buih ombak menyapu pesisir. Bergulung merambah dan berlalu hanya sekejap. Bagai embun jatuh ke tanah. Sesaat, lalu menghilang di boyong mentari pagi.
Angin pantai berhembus membius rasa kasmaran yang karam. Yang dulu berlabuh di samudera harap. Kini tinggal menyisakan keping-keping kenangan dalam potongan mozaik waktu.
Aku adalah asa yang kau tinggal sendiri di bibir pantai. Cintaku telah kau bawa berlari mengitari bumi, menyeberangi lautan dan berkarat di telan zaman.
Ku adukan rasaku pada pantai yang mengharu biru, pada ombak yang bergulung, pada burung camar yang menari, pada angin yang menderu, pada renjana yang makin luruh, pada dirimu yang tak terlacak rimbanya.
..ku ikhlas tanpamu.. Aku adalah perahu, dan kau adalah danau yang biru.
Tempat aku berlabuh dalam rindu, tempatku menyandarkan segala beban di bahu.
Hari ini kail dan umpan tak menarik minat ikan, hari ini lapar menjadi teman dalam dekapan rembulan.
Aku adalah perahu, dan kau adalah danau tanpa riak.
Senyummu tetap tersimpul, tenangmu adalah gambaran tawadhu.
Tidurmu adalah mimpi yang berwujud nyata esok hari.
Aku adalah perahu, dan kau adalah danau pengharu biru.
Dengan wajah bertabur sejuta cinta, kau tenggelamkan aku dalam dinginnya danaumu.
Dengan wajah berhias senyum, kau rangkul aku dalam dekapanmu
Kau akhiri semuanya..
tanpa tangisan,
tanpa hibaan,
tanpa erangan,
cukup dengan sebotol racun tikus.
Karamlah aku selamanya..


Andainya lelaki tahu, dalam hati seorang perempuan,
ada naluri untuk disayangi,
ada rasa untuk diberi perhatian,
ada rasa untuk didengari keluh kesahnya,
ada waktu2 minta ditemani kesedihannya,
Andainya lelaki tahu rajuk seorang perempuan minta di pujuk,
Marah seorang perempuan perlu di dekati,
Sedih seorang perempuan perlu di dengari,
Gembira seorang perempuan ingin di kongsi,
Andai lelaki tahu di sebalik seribu satu rasa itu
ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk dimanjai,
Bukan jua untuk ditatang bagai minyak yang penuh,
Hanya perlu sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu wujud walau di saat jauh,
Kerana andai lelaki tahu hati ini akan sentiasa bertanya,
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu di hati lelaki,
Bila saat jauh tanpa perkhabaran
Sayangilah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang,
Bukan atas dasar siapa dirinya sebelum ini,
Cintailah seseorang itu kerana hatinya,
Bukan paras rupa semata2.


Hati manusia begitu unik dan sukar dikawal. Kerana adanya hati, manusia menjadi lawan dan kawan. Hati menyayangi dan mampu juga membenci. Hati bersedih dan juga bergembira. Hati melahirkan perasaan, maka hati itu berasal dari mana?
Manusia mengucapkan kata-kata dengan hati, menunjukkan keikhlasannya. Manusia menggunakan hati untuk mewujudkan ikatan dan meleraikan persahabatan. Jika tindakan itu adalah pucuknya, maka hati itu adalah suria. Seperti bunga matahari yang memandang teriknya matahari. Itulah hati.
Dalam kehidupan seharian, kadangkala terjadi perkara-perkara yang menyusahkan, mengganggu jiwa dan emosi dan apa yang dibuat semuanya tidak kena. Alangkah indahnya sekiranya ada seseorang yang boleh membuatkan kita lupa akan perkara-perkara tersebut walaupun dengan hanya melihat wajahnya. Dan sesungguhnya aku telah berjumpa dengan seseorang itu.
Kata-kata yang terucap di bibir sebenarnya tidak dapat mencerminkan apakah yang berlaku di sudut hati. Tiada kata-kata yang dapat meluahkan rasa cinta melainkan perasaan sayang dan cinta itu sendiri yang wujud dan dipamerkan secara semulajadi.
Wahai hati, Janganlah engkau menangis, jangan bersedih, hapus keraguan di dalam hatimu itu. Percayalah padaNYA, Yang Maha Pemberi Cinta, bahawa ini hanya likuan hidup yang pasti berakhir. Yakinlah saat itu pasti 'kan tiba.